tisdag 31 januari 2012

Skyddsåtgärder

Nu är det beslutat att alfaparet i det närmsta vargreviret ska skjutas bort. Vad händer då med resten av flocken ? Det blir sju-åtta virriga ungvargar kvar, som ska bilda egna revir. Någon ska bli flockledare och var tar resten vägen ? Stannar de kvar ? Går de över till grannreviren ? Eller vandrar de vidare till en ledig plats, dvs hit till oss ? Jag hittade en undersökning här hos viltskadecenter.
Där finns mycket läsvärt för den som är intresserad av rovdjur.
Jag har i alla fall skickat in en anökan om bidrag till rodjursstängsel. Hoppas det går igenom så jag kan få lite skydd till fåren och hästarna. Mannen söker han med, han vill inte gärna hålla öppen gratisrestaurang till en vargflock.
Vad som irriterar mest är allt hemlighetsmakeri från länsstyrelsen. Har man får, eller andra djur med för den delen, ska man väl kunna bli informerad om det finns vargrevir i närheten. Så man har en ärlig chans att förebygga angrepp. Nej, det är via vänner, media, jägarförbund, får-föreningar och andra organisationer som informationen kommer. Vi har inte heller kunnat få bidrag till stängsel tidigare, men nu går det att söka och det känns som ett framsteg.