onsdag 9 maj 2012

Apropå barnprogram

Råkade se en snutt av Barbapapa häromdagen, ett program som jag älskade som barn och säkert många andra med mig. En grupp av 70-talister som idag är vuxna rösträttsberättigade människor. Uppväxta med program som barbapapa, drSnuggles, trazan&barnarne.
Miljötänk och rädda världen, vilket är bra och har satt positiva spår i samhället idag. Men även med bilden av den onde människan som blodtörstigt mördar små stackars värnlösa djur för sitt eget nöjes skull.
Det sistnämnda kan ses tydligt i dagens rovdjursdebatt : i kommentarsfälten hos tidningarnas nätupplagor, på bloggar och hos ekosofiska sidor på nätet. Kommentar efter kommentar handlar om den onde jägarens mordlust.

Jag sitter alltid med när barnet ser på barnprogram och jag är en kritisk granskare. Jag tycker att dagens program oftare handlar om att vara en bra kompis och om att lösa konflikter människor emellan och undrar förstås över hur morgondagens vuxna kommer att se världen. För de minsta barnen är det förmänskligade djurfigurer förstås, men inget anti-propaganda vad jag har sett hittills.
Vilka program låter ni era barn se ?

Jag är väldigt noga med att tala om varifrån maten vi äter kommer för att barnet ska få ett sammanhang. Och hon frågar mycket, är med när vi slaktar och när nya kullar föds. När djuren blir sjuka, och likaväl när de blir friska. Döden är alltid lika närvarande som livet, och allt har ett sammanhang. Livet ska upplevas för att kunna begripas !