onsdag 23 maj 2012

Svart på vitt

stulen bild
Efter en lång brevväxling där mottagaren hela tiden undvek frågan så kom det äntligen ett konkret svar från länsstyrelsen. Rovdjursstängsel är totalt verkningslöst, eventuellt kan det fungera avskräckande under en kort period. Under betessäsongen alltså. Och bara eventuellt.
Kvinnan på Länsstyrelsen garderade sig med att skriva att angrepp på nöt var väldigt sällsynt. Ja, även varg har varit väldigt sällsynt här i Sverige ville jag skrika, men avstod att ta den diskussionen. Och ser man i ett större perspektiv, dvs utomlands i regioner som har vargpopulationer i storleken som rovdjursutredningen föreslår, så är angrepp på nöt inte alls ovanligt. Inte heller angrepp på hästar.
Det sista tror jag inte att någon hästmänniska, utom den drabbade hästägaren inom Skultunareviret som fick sin häst angripen, har insett. När denna stora grupp människor vaknar har en rovdjursförvaltning redan hunnit klubbats och det är försent att lämna sina synpunkter. Tyvärr.
Och tyvärr alla hästägare så beviljas inte rovdjursavvisande stängsel för er. Om ni inte väljer att komplettera med en fårbesättning. Fast det å andra sidan kanske inte är möljigt för den större delen av hästmänniskor. 

Skickade samma fråga till Viltskadecenter, som är experter på rovdjursskador och förebyggande åtgärder. Därifrån har jag inte fått något svar men jag ska skicka igen och igen tills någon behagar bry sig. Uttröttningsmetoden är verkligen en underskattad metod.