måndag 11 november 2013

Kanin - Leva i koloni


En Koloni (från latinets colonia) är i biologi en större mängd individuella organismer av samma art som lever tätt ihop, ofta till fördel för hela kolonin. Ibland kan specialiseringen av individerna vara så långsträckt att de endast kan leva i kolonier. källa Wikipedia

Jag har helst mina kaniner tillsammans, av praktiska skäl är det förstås honorna det gäller och bara under viloperioden när de inte ska producera ungar. I mitt fall har det varit grupphållning i hästboxarna, med lämplig inredning där flera större bolådor är ett måste. En del kaniner vill bo tätt tätt tillsammans i samma låda, andra vill bo ensamma i sin.

Självklart går det inte att sätta ihop honor hur som helst, där får man ta det försiktigt. Ibland måste man ge upp. Jag tror att grundförutsättningen är att kaninen har varit van med att leva i grupp sedan den var ung. 

Först och främst så måste alla sättas in samtidigt, väldigt viktigt. Alla ska dessutom komma till ett nytt ställe där de inte känner igen sig. Jag vet inte än om det räcker med att göra rent, möblera om och ströa upp.  

Jag har provat sätta in en otroligt speciell kanindam till ett annat gäng. Det var en chansning, hon var extremt dominant och elak, så jag ville testa med ett redan etablerat gäng. Det som hände var att hon gav sig på alla de andra i tur och ordning, det var bara att försöka få tag på henne så snabbt som möjligt och ta ut henne. 
Som sagt, det funkar inte med alla. 

Jag tror att den här kaninhonan aldrig har bott tillsammans med någon annan i hela sitt liv, och hon var redan flera år gammal när jag köpte henne. Hon hade aldrig fått ungar, förmodligen av den anledningen att hon inte kunde vara i närheten av en annan kanin utan att vilja döda den...?! 

Trots de fick hon senare flera kullar hos mig. 

Tricket var så enkelt att släppa henne lös, då visade hon sig plötsligt vara världens trevligaste kanin. Alltid den som var först fram för att hälsa och bli klappad. Jag hade min hanne lös vid det tillfället och de gick tillsammans i stallet en höst och vinter. På våren kom en kull.

En så självklar lösning, men okej det är inte alltid man kan ha kaninerna gå fritt. Man får vara uppmärksam när det börjar bli ljusare, när de blir brunstiga börjar de slåss, jaga, bita och rida på varandra. Det bästa är om man hinner sära på dem innan första vår-brunsten och sedan låta dem gå ensamma under hela produktionsperioden. När det blir dags för vila kan man sätta ihop dem igen utan bråk. 
Viktigast är att de har gott om plats, och att de har tillräckligt med lådor att gömma sig i. 

De nya honorna jag köpte in är uppdelade i grupper, det går strålande utan bråk. Frågan är väl hur det blir rent praktiskt med många kaniner, jag hoppas det går att få till en enkel lösning så de får bo tillsammans vintertid. Minst två och två i alla fall. Jag tror att det ska gå bra, bara jag får fundera lite.