söndag 10 november 2013

Kanin - utfodringsmetoder


Jag har köpt hem en del kaniner under sommaren. En del av den har utfodrats manuellt två gånger om dagen, medan andra har haft ständig tillgång i foderautomat. Det är en viktig skillnad på kaninerna, i sättet att vara.
Jag ska ta upp det strax.. 

Att utfodra kaniner manuellt två gånger per dag tar lång tid. Ska man samtidigt byta vatten och fylla hö så går det åt åtskilliga minuter morgon och kväll. När man har många. 

Utfodringen med kraftfoder går att lösa med foderautomater, de finns i storleken 1,8 kilo och rymmer mycket.
Ett annat alternativ är att ge kraftfoder enbart på eftermiddag/kväll. De flesta kaninägare har säkert lagt märke till att morgonmaten ligger kvar hela dagen. Kaniner äter inte särskilt mycket på dan, de är ju kvällsdjur. Är det sommar och varmt så går det bara åt vatten. 
Så ett tips, ge kraftfodret på eftermiddagen när kaninerna börjar piggna till, så är det nytt och fräscht när kaninen är hungrig.

Hö är lätt att fodra, med en höhäck finns ingen risk för nedsmutsning. Bygg en stor höhäck så innehållet räcker mer än en dag. Jag har höhäckar av kompostgaller till de vuxna djuren som går i grupphägn och när jag fyller dem räcker det hur länge som helst. 

Vattnet är egentligen inget problem under vår/sommar/höst. Det finns flaskor och automater som fungerar bra och räcker en eller ett par dagar, så länge det inte blir stopp eller att de läcker i nippeln. När det kommer smuts i vattnet blir det stopp, så de måste kontrolleras två gånger varje dag. Vattenrör med nipplar är det allra bästa.
Skålar är inget jag rekommenderar. Där kan det lätt bli smuts och bakterier, vissa kaniner har någon form av tvångsbeteende med att ta skålen mellan tänderna och lyfta/rycka så innehållet far all världens väg. De trampas i, välts ur och tuggas på.  

Skålar ska man ha under vintern när vattnet fryser till is. 
Glöm metallskålar, testa med att slicka på en iskall metallskål ute på vintern så förstår du varför. 
Köp billiga i plast, kaninerna kommer att gnaga hål på dem förr eller senare så det är ingen mening att kosta på dyra fina skålar. IKEA har perfekta skålar för ett par kronor styck, kika på barnavdelningen.  Jag brukar även tigga åt mig tomma engångs-matlådor av mina arbetskamrater...
Antingen ska de vara lätta att tömma på is med ett tryck i botten, eller så får man köpa dubbel uppsättning och släpa dem in och ut.
Det är de alternativen jag vet. 

Ja, kaninerna då. 
Det har märkts en stor skillnad på hur kaninerna beter sig när jag kommer in i kaninstallet. De som har utfodrats med automat rör sig inte ur fläcken, tittar inte ens utan ligger kvar i viloposition med öronen mot ryggen. Det har stört mig så mycket att inte ha någon som helst kontroll över hur de mår och hur de rör sig. 
Jag bestämde mig tidigt för att aldrig använda foderautomater. 

De som istället har utfodrats manuellt vaknar nyfiket, lyfter på öronen, reser sig. Sträcker på sig och kommer fram till matskålen. Jag kan se på en gång om det är någon som inte rör sig som den brukar, om den ligger kvar, om den verkar hängig. Och det är bra !!
I kaninernas värld går det snabbt med sjukdomar. Har man många djur så gäller det att vara uppmärksam på allt för att förhindra sjukdomsutbrott. 

Sjukdomar blir det ju ändå förr eller senare.