tisdag 17 december 2013

Kanin - medicinering

Jag avlivade som sagt en kanin och körde in till SVA, statens veterinärmedicinska anstalt, för undersökning.
Slutsvaren visade en liten mängd coccidios plus en riklig mängd tarmmask.

Jag sanerade stall, burar och inredning med ångtvätt och virkonlösning. Efter det var det dags för att skicka träckprov så jag tog från sex olika individer och sände in till SVA.
Ett av proven visade mycket coccidios och resten hade liten mängd. Masken var fortfarande kvar, men hade faktiskt minskat från "riklig mängd" till "måttlig mängd" så någon nytta borde grapefrukten och pumpakärnorna gjort !!

Ja, sen började problemen.
Jag frågade runt lite, både bland vänner och i föreningen Kaninproducenterna, och det vanligaste svaret var att jag skulle ge Axilur, samma som till katter. Men nej, det var alldeles uteslutet. Det är till och med förbjudet att ge Axilur till djur i livsmedelsproduktion.

Det var alltså inte helt lätt.
Inte ens veterinären hade någon aning så hon var tvungen att kolla runt, med SVA och livsmedelsverket, hur vi skulle gå vidare.
Även om det finns massor av bra avmaskningsmedel på marknaden, för livsmedelsproducerande djur, så gick inget av dem att använda till kaniner.

Det finns helt enkelt inget medel som är testat, godkänt och registrerat för kaniner i köttproduktion.
Veterinären kunde skriva ut ett medel som heter Baycox, det används till smågrisar och lamm, men kravet på mig var att jag inte kunde skicka de behandlade djuren till slakt. Någonsin. Det är alltså livstids karens som gäller för dessa.

Till andra lantbruksdjur har Baycox en karenstid på 77 dagar, så visst kan jag äta upp djuren själv sen när det är dags. Jag hoppas ju ha dem kvar i några år.

Nu är det medicinering och sanering ytterligare en gång. Så hoppas jag på att de får hålla sig friska.