söndag 16 februari 2014

Om EKO livsmedel



Vi har gjort ett val att gå över på EKO och NÄRA fullt ut i år. Oavsett vad det kostar oss.
Jag trodde inte att det skulle gå, med vår knappa inkomst, men det har fungerat över förväntan de här första två månaderna. Faktiskt så har matkostnaden gått ned med en tusenlapp i månaden men det kan bero på omställning och utfasning av icke-eko i skafferiet så vi avvaktar och ser. 
En känsla jag haft länge är att det faktiskt går åt mindre mat när man äter riktigt bra mat.   

Jag har varit tvungen att byta affär, för den närmaste affären säljer inte EKO. Nu kör vi med Konsum vilket är trevligt, en bonus är att en av mina bästa vänner jobbar där så vi träffas oftare :-). 
Där bjuds barnen på gratis frukt varje gång och EKO-sortimentet i frukt och grönsaksdisken är rätt imponerande.

Mjölk och mejeri har jag valt att köpa närproducerat istället för EKO från danmark. 
Coop köpte vårt närmaste mejeri så det känns helt självklart att välja de produkterna.


Det är inte helt lätt att vara konsument i dagens upplysta samhälle. Man vill välja rätt för planeten, och såklart tänka på sin egen hälsa. Samtidigt ska det vara närproducerat och ge mervärden i hemkommunen. Ibland är det svårt att kombinera, och ännu svårare att välja. Vad prioriterar du, och varför ? Eko eller nära ? 

Jag själv prioriterar absolut NÄRA framför EKO. 

Jag ska berätta varför. Närproducerat ger så mycket mer än bara hälsa. 
Det skapar många arbetstillfällen, i flera led. Det ger skatteintäkter både till landet och till min hemkommun. En kommun där mitt barn ska gå i skolan, äta skolmat och växa upp. En kommun där jag själv ska bli gammal och tas om hand. Alla skattepengar en närproducerad vara drar in kommer mig själv till nytta någon gång i livet. Skola, vård och samhällsfunktioner, allt ska betalas med skattepengar. 

Kött och spannmålsprodukter skapar öppna landskap och biologisk mångfald i mitt närområde. Vad har jag för glädje av att bönder i danmark kan se ut över böljande fält när det växer granskog utanför mitt eget fönster ? Öppna landskap ger mångfald, betande djur ger glädje och liv. 

Några andra livsmedel jag tycker är viktiga är potatis, kaffe och mjöl. Mycket dyrare än konventionellt men absolut värt det !  

Om vi köpte kött skulle det vara svenskt. Alltid.  
Jag vill veta vad jag äter. Hur det levt och hur det transporterats, slaktats och paketerats.
Titta gärna in på Köttguiden där finns översiktliga tabeller.
GMO är något annat ta ställning till. 

Utöver det så finns det också en djungel av KRAV-certifieringar med olika betydelse, vem har koll ? 
Som sagt, det är inte helt enkelt att välja. Men alla kan göra sitt bästa, det viktigaste är att göra något. 
Glöm inte VÅGA FRÅGA.