måndag 23 juni 2014

Kemikaliefritt liv


Min filosofi är att dra ned på alla sorter av kemikalier så långt som möjligt.
I det ingår förstås att minimera användningen av duschkrämer, hudkrämer, smink, schampo och rengöringsprodukter. Flera gånger har jag försökt att sluta använda schampo helt, men jag har alltid gått tillbaka efter några veckor. Jag har inte hittat något alternativ som fungerar bra för mig. Det måste vara enkelt, annars skippar jag det, kom gärna med tips. Jag är en flitig gäst på NoPoo.se och läser gärna om andra som har lyckats.

Men den livsstilen som jag har, med jordbruk och hästar, så kanske det bara är att acceptera en del av det onda. Har i alla fall gjort det bästa av saken och tvättar inte längre håret med schampo och balsam flera gånger varje dag som jag kunde göra tidigare. Nu räcker det faktiskt med schampo ett par gånger i månaden. Övriga tvättar kör jag med bara vatten eller bara balsam. Håret mår bättre, plånboken mår bättre.

Att minska ned på dusch- och hudkräm går fint. Där funkar det utmärkt med oljor och vatten. Använder fortfarande hårdtvål för att jag blir så rysligt smutsig. För kroppen finns inget bättre än olivolja att smörja in sig med. Eller ta en skvätt i badvattnet !
Under ett par månader provade jag att använda kokosolja istället för ansiktskräm. Det funkar okej men inte helt bra. Jag har tunn, torr hud och kokosoljan ger en fet hinna där det fortfarande känns torrt under, kanske rapsolja skulle fungera bättre ? Eller något annat ? Ge mig tips.

Barnet använder inte schampo. Jag försöker låta bli så länge det över huvud taget går. Hon är snart fem nu och är absolut inte äcklig i håret. Tvål har hon sällan eller aldrig, vi har en flaska duschkräm för bubblornas skull som vi använder vid speciella tillfällen. Barn blir inte så smutsiga att det inte går att få bort med vatten.

En bonus med att inte tvätta bort hudens naturliga skydd är att huden inte blir lika känslig för solens strålar.
Jag har ljus, fräknig och tunn hud och jag har oftast blivit röd istället för brun. Numera blir jag bara brun, jag bränner mig inte trots att jag är ute i solen hela dagarna. Utan solkräm. Huden känns friskare än någonsin.

Deo är ett kapitel för sig.
När jag tänkte efter, så kände jag en klar koppling mellan bröstcancer och deodorant. Aldrig mer säger jag. Jag luktar svett, ja än sen då. Jag vill leva.

Städar jag så är det såpa som gäller, har inget annat i mitt städskåp.
Tvättmedel, miljömärkt såklart. Och inget sköljmedel.   
Det enda smink jag använder mig av är mascara, en mascara per år kan jag acceptera.

Visst är det skönt att slippa köpa hem massor av olika flaskor och förpackningar, tänk vad man sparar både för miljö, hälsa och ekonomi !