onsdag 23 juli 2014

Kanin - värmeslag


Vi har 32 grader i skuggan idag och kaninerna har det väldigt jobbigt. De kan inte svettas och behöver hjälp att kyla ned sig. Det är livsviktigt för dem. I värsta fall dör de av värmeslag.

En överhettad kanin ligger ned på sidan och andas flämtande, den behöver hjälp omgående.
Man kan försöka svalka ned öronen med en trasa fuktad i iskallt vatten. Några isbitar i vattenautomaterna flera gånger om dagen håller vattnet kallt. Problemet är att få dem att dricka, de varken äter eller dricker i värmen.

Ta en plastflaska och fyll med vatten, lägg i frysen så den blir fylld av is. PET-flaskor är pefekta. Trä en strumpa över, detta är för att inte kaninen ska få köldskador på huden, och som skydd för flaskan så den inte blir söndergnagd. Kaninerna ligger gärna utsträckta intill flaskan.


Taket spolas med kallvatten, och likaså mittgången mellan burarna. Jag tycker det ger lite lindring i värmen, och luften blir bättre för en stund.

Allt strö bör tas ut ur buren, spara lite i toahörnet bara. Kaninerna gillar att ligga på bara trägolvet när det är varmt. Och en vän tipsade om blöta handdukar/trasor. Det borde fungera bra, ska prova i morgon.

Uppdaterad: 
Att blöta handdukar i iskallt vatten, och lägga in dem på burgolvet, fungerar alldeles utmärkt !
Jag klippte bitar på 30x20cm som jag använder. De värms upp ganska snabbt av kaninkroppen. så man får doppa i kallvatten med jämna mellanrum. Kaninerna lägger sig på handdukarna och njuter.