söndag 3 augusti 2014

En liten människa


Under lördagsmorgonen drog det in en vägg av brandrök över södra Dalarna. Barnet tittade ut och konstaterade att det luktade grillkorv. Det var från branden utanför Sala som har härjat sedan torsdagen, fortfarande syns ingen ljusning och flera hushåll är evakuerade.
Jag tror nog att det är fler än jag som önskar regn just nu.


Röken låg kvar under hela dagen, så fram på kvällen hade jag fått en hejdundrande huvudvärk och halsen sved. Barnet låg och hostade i sömnen. Tänk, vi är ändå över två mil från brandhärden.


Himlen var mörk och solen alldeles röd av röken.
Människan är så fruktansvärt liten.


uppdaterat från Aftonbladet under söndagen:
"100 brandmän på marken. 10 helikoptrar i luften. Trots det fortsätter den massiva branden i Sala att rasa – och lågorna sprider sig förödande fort. Nu uppmanas boende i området att förbereda sig för evakuering.

– Den är helt ur kontroll och det är fullständigt kaos. Det enda som kan rädda det här regn, säger Aram Rubenstein, helikopterförare.
Under eftermiddagen infördes flygförbud över brandområdet, kring Öjesjön.
– Inga plan förutom räddningshelikoptrarna får flyga i området, säger Thomas Gustavsson, LKC befäl på Västmanlandspolisen.
Tidigare i veckan evakuerades sommarstugeområdet norr om sjön. I takt med att branden fortsätter rasa väntas nu nya evakueringar. Vid 17-tiden var branden bara en kilometer i från bostadsområdena Rörbo och Månsbo.
– Vi försöker få stopp på branden. Men vi förbereder folk för evakuering i dessa två områden, säger Håkan Fehne, räddningsledare på plats.

Har brunnit sedan i torsdag

Sedan i torsdags har eldflammorna spridit sig i skogen strax väster om Sala.
På grund av värmen och blåsten är situationen värre än någonsin under söndagseftermiddagen.
– Nu är det illa på riktigt. Fortsätter elden att ta sig fram i det här tempot blir det stor evakuering om mindre än fem timmar, säger Aram Rubenstein, pilot för en av de 10 helikoptrar som dumpar vatten på den jättelika branden i ett desperat försök att få stopp på lågorna.
– Det finns ingen räddning för det här. Det brinner överallt, fortsätter han."