lördag 20 september 2014

Hemlagad yoghurt


Gör en hemlagad yoghurt. Både godare och billigare än att köpa i affären.

En kastrull, ett par handdukar, färsk mjölk och några matskedar levande yoghurtkultur är allt som behövs för att lyckas. 

Värm mjölken till precis innan den börjar koka. Låt stå utan lock och svalna i några timmar, lägg en tunn kökshandduk över. Mjölken ska hålla ca 37 grader när man går vidare med nästa steg. När temperaturen är bra, häll upp yoghurt i en kopp. Det behövs en matsked yoghurt till varje liter mjölk. Häll över lite av den varma mjölken i koppen och rör runt, häll blandningen i mjölkkastrullen. Rör noga. 
Sätt på ett lock och linda in kastrullen i handdukar för att den ska svalna mycket långsamt. 
Efter fyra-fem timmar ska den ha stelnat lite, då ska handdukarna tas bort och kastrullen ställas i kylskåpet. Med locket på. Ju längre den får stå framme desto fastare blir den.