fredag 3 oktober 2014

Utomhusbakar tunnbröd


Bakning på en högre nivå.
Fem kilo mjöl, ett kvarts paket jäst, lite olja, vatten och salt i en balja. Blanda, knåda, dela i jämna bitar och rulla till bullar. Lägg ett gammalt lakan på ett bord, och låt bullarna ligga på det. Lägg över plast för att inte bullarna ska torka och lägg sedan ett lakan över plasten.


Ta ett gammalt oljefat utan lock, och skär en nymåneformad öppning i gaveln. Denna ska vara uppåt. Tänd i tunnan och låt det bli varmt. På tunnan behövs ett galler där bröden gräddas. Här är det en gammal modell av en soptunna som fått ett nytt användningsområde.


Brödet kavlas ut tunt tunt. Sedan ska det kastas mellan händerna, tänk pizzabagare, tills det är millimetertunt. Gräddas någon minut på varje sida. Det doftar himmelsk.


Bröden är tunnbröd, pitabröd, kebabbröd, tacobröd vad som helst. Och när man sedan tar fram dem att äta så doftar de fortfarande av utomhus och eld.