söndag 21 december 2014

Julbestyr, pustar en stund

 
Pepparkakshus, leverpastej, rökt fårfiol (hemslakt), rökta kaninlår (hemslakt), senap, vörtlimpor, tunnbröd, sill, egen potatis, ost, rödbetssallad, pepparkakor och andra kakor, godis av alla sorter, glögg, janssons frestelse, köttbullar (hemslakt), julgröt och vete katten allt som ska tillagas. Jag tycker om att göra julmat, väldigt mycket.
Och i år är det härodlat och hemlagat som gäller, så långt som möjligt. Hur gör ni ?
Julklappsstressen skippar vi för här är det bara barnet som ska få julklappar, men det börjar kännas ändå att stressen smyger sig på.
Speciellt när katterna har lyckats äta på båda av de fina leverpastejerna som stod på svalning i skafferiet, och när min födelsedag är i morgon och ingen tårta är bakad än och jag helst av allt bara vill låsa dörren och ta det lugnt och känna julefrid. Ensam.  

Julen firar vi hemma med tidig julmiddag och julfika. Efter det brukar de flesta åka vidare för andra äventyr och mannen åker för att arbeta. Kvar bli jag och barnet, som kan ta det lugnt.
Visst är det väldigt roligt med ett stort firande, mycket skratt och glädje. Och gemenskap. Men lugnet efteråt ger ändå den riktiga julefriden.

Sedan väntar hela jullovet. Jag hoppas på snö.