lördag 6 december 2014

Syrad vitkål på armeniska


I min matkällare står en stor kruka full med syrad vitkål.
På armeniskt vis gör man så här när man syrar:

Dag 1
4-6 vitkålshuvuden delas i 10 cm stora delar. Koka någon minut och spola sedan av i kallt vatten.
Låt ett kilo skalade morötter i bitar koka med också.

Lägg i  några hackade vitlökar, tre lagerblad och 20 pepparkorn samt en näve blad av libsticka (med det vita från stjälkbasen kvar) delad i tio cm långa bitar i botten av syrningskrukan.
Lägg över en fjärdedel av vitkålen och fortsätt med att varva likadant tills all vitkål ligger i krukan.
Tryck till med näven mellan varven för att kålen ska packas och för att den ska vätska sig.

Koka upp en stor kastrull med vatten och låt denna stå och kallna till nästa dag.

Dag 2
Blanda i salt (utan jod) i det avsvalnade vattnet tills ett veckogammalt ägg flyter upp till ytan. Det går åt ungefär ett halvt paket med grovsalt. Häll vätskan i syrningskrukan så det når ända upp till kanten. Lägg på keramikblock eller annan tyngd och tillsätt tre matskedar ättiksprit.
Stäng locket och ställ kallt i matkällare.
Det är klart att äta redan efter ett par veckor.

Vill man ha rödfärgad kål så låter man ett par rödbetor koka med i vitkåls-koket.
Och det går utmärkt att lägga i gröna tomathalvor i krukan.
Det blir gott !