söndag 11 januari 2015

Provar ut en vakthund


Det här är Rebus och Isa på vinterpromenad runt hagen.
Rebus är en Dogo Canario och är här på prov den här veckan.
Tanken är att han ska vara vakthund på gården, tillsammans med vår Rottweiler. De båda blev genast vänner och trivs mycket bra tillsammans, allt verkar fungera bra så jag hoppas att han kan stanna för gott.
Han har lite problem med att mannen alltid kommer in källarvägen, men det ska nog gå bra så småningom.


Nedan saxat från SKK

Dogo Canario

Historik
Dogo Canario är en ras av molossoid typ som har sitt ursprung på öarna Teneriffa och Gran Canaria i ögruppen Kanarieöarna. Under 1600- och 1700-talen växte populationen avsevärt vilket avspeglar sig i många historiska texter från tiden efter spanska erövringen. I dessa texter förklaras vilka uppgifter hundarna hade , framförallt som vakt. och boskapshund liksom att hjälpa slaktarna att kontrollera nötboskapen.

Användningsområde
Den är en vakt- och boskapshund. I Sverige används den främst som sällskapshund, men är ingen idealisk förstagångshund pga sina egenskaper.

Egenskaper/mentalitet
Rasen är särskilt lämpad att utföra vaktfunktioner och har traditionellt använts till att driva nötboskap. Dogo Canario har ett jämnt temperament och ett stort självförtroende. Den är mild och värdig tillsammans med familjen, trogen sin ägare men misstänksam gentemot främlingar. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.

Storlek och vikt
Mankhöjd för hanar är 60-65 cm och tikar 56-61 cm. Vikt för hanar är minst 50 kg och tikar minst 40 kg. Färgen är tigrerad eller fawn. Pälsen är kort, grov och tätt åtliggande.