måndag 9 februari 2015

Sista slakten på Erikssons slakteri


Jag kör mina lamm till slakt i dag, till ett fint slakteri som ligger fem minuter bort. Jag har skrivit om det förut, tryggheten med att ha slakteriet nära, att känna igen personalen, att kunna lämna djuren själv, att se hur snyggt och rent det är.
I vår läggs hela slakteriet ned och det gör mig så ledsen att jag gråter.

Hur det blir i framtiden det har jag ingen aning om. Ska jag fortsätta med lammen ?
Jag vet i ärlighetens namn inte om jag vill. Kanske några få för eget bruk och för att hålla hagen öppen. Att skicka iväg dem på lastbil är otänkbart.

 http://www.erikssonslakteri.se/



Förhandlingarna om uppsägningar har avslutats och samtliga anställda är uppsagda.
Bertil Eriksson startade slakteriet hemma på gården 1940. Det var privatägt fram till 2010 då Scan köpte slakteriet.
Årlig slaktvolym är: 6 500 storboskap, 7 500 lamm och 250 hästar.
Slakterier är lönsamt och har varit det under många år. Men lokalerna var gamla och nedslitna, valet stod mellan att sälja eller göra en stor investering.
Det blev försäljning och Siljan Chark köpte slakteriet.
– Vi kör vidare i Bäsinge ett tag, men kommer att flytta nöt- och lammslakten till Ickholmen, Vikarbyn. För oss handlar det om att optimera verksamheten och få ned de fasta kostnaderna för att säkra framtiden, säger Patrik Andersson, vd för Siljan Chark.
Han berättar att man undersöker möjligheterna att ha hästslakt i Bäsinge.
– Det finns många hästar i Dalarna och efterfråga ökar, säger Patrik Andersson.
Hästslakt skulle dock bara innebära deltid för en slaktare.
De tolv anställda har arbetat länge på Bertil Erikssons slakter, i genomsnitt tio år och flera över 20 år.
– Det är en jätteduktig personal och vi har bjudit upp alla till Rättvik för att få se vår anläggning i Ickholmen och Mora Charkfabrik, säger Patrik Andersson. Jag hoppas att några ska vilja börja arbeta här, vi har behov av åtminstone fem slaktare."