tisdag 30 juni 2015

Mozzarella, Ricotta och messmör, check !


Jag fortsätter på mejeribanan och provar hemlagad mozzarella, och egengjort messmör.
Det är verkligen roligt att testa nya saker. Lustigt att när man väl har provat så är det mesta inte alls så svårt. Jag kan rekommendera att om ni har en mjölkbonde i er närhet så passa för all del på att köpa hem färskmjölk!
De här produkterna går inte att göra med köpemjölk. Köpemjölken är död, så det händer inget.
Lika död som alla nyttiga näringssämnen som borde finnas där i  mjölken.


Nåväl.
Mozzarellan gick åt skogen, det var extremt paltigt. Jag höll på att få brännskador på händerna och halkade hjälplöst omkring i köket i mina foppatofflor. För det var mjölk och vassle både på bänkar och golv....Ja, jag kommer såklart att göra fler försök men på lite mindre mängd mjölk.


Messmöret däremot blev bra och gott. Det var lättare, men tog mig fyra timmar att koka.
Det är rätt häftigt att kunna göra sina mejeriprodukter själv !


Ricotta, en rest av osttillverkningen. Används sen i messmöret. 
Nästa steg är att ta in separatorn och köra igång den. Kanske i morgon.

Jo förresten.
Den där osten som skulle lagras.... den är redan uppäten.