onsdag 4 november 2015

Kaninköttets dag 5 november

Inför kaninköttets dag kommer här ett par recept ur boken
Kaninkött är gott” av Hildur Ekstam, 1940.

Fritt översatt till nysvenska.

Slottskanin
1 kanin
3 msk smör
1 morot
1 bit selleri
2 kvistar persilja
5 dl buljong

2 ansjovisar
1 msk syltlök
1 skiva dessertost
1½ msk vetemjöl
4 msk kaffegrädde

Fräs morot, persilja och selleri i smör. Lägg i kaninen, bryn runtom och krydda. Tillsätt ansjovis, syltlök, ost och den heta buljongen. Låt puttra tills kaninköttet är färdigstekt.
Sila av skyn och red den med mjöl, tillsätt kaffegrädde och krydda efter smak.
Servera med potatis, pressgurka och gelé.

Kaninkalops
1 kanin
3 msk mjöl
1 msk salt
½ tsk vitpeppar
4 msk smör

3 rödlökar
10 kryddpepparkorn
½ l kokande vatten
½ msk soja


Stycka kaninen och skär i mindre bitar, rulla bitarna i en blandning av salt, vitpeppar och mjöl. Bryn löken i smör, lägg i kaninbitarna och bryn dessa. Tillsätt vatten, soja och kryddpeppar, låt koka tills köttet är mört. Servera kalopsen med kokt potatis och rödbetor.